Hírek

Tudtad, hogy…

2013.07.10

Kíváncsi vagy az erdők rekordereire, a csodálatos fa meghökkentő tulajdonságaira? Nálunk időről időre lebilincselő érdekességeket olvashatsz az erdők és a fák világáról! A Ligneummal játszva ismerheted meg a természet csodáit!


Tudtad, hogy…

 

…hogy az elektromos modern hangszereken kívül világon több mint 1500 féle hangszert ismerünk, melyet 4 hangszercsaládba csoportosítunk.

…hogy minden hangszertípussal szemben más-más igényeket támaszt az ember. Tompa- vagy csengő-, éles vagy lágy hangot várunk el tőle, ez mind döntő fontosságú az alapanyag megválasztásánál.

…hogy a legősibb hangszereknek az ősember által összeütött köveket és fadarabokat tekintjük. Ma az anyaguk saját rezgése által hangot adó hangszereket idiofon hangszereknek nevezzük.

 

…a Földközi tengeren a bronzkorban, kb. 4500 éve, 20-30 m hosszú evezős és vitorlás hajók is jártak?

…a Közép-Európában élő népek kb. 20000 éve használják az íjat?

…hol van a fa hátulja? – Hát ott, ahová elbújni szoktak.

 

… miért ábrázolnak sokszor tölgyet a magyar címer koszorújaként? Mert jelképezi az ősök tiszteletét, a rendületlen kitartást.

… a tölgyfa melyik részéből készítettek régen tintát? A tölgyfán élő gubacsból vas hozzáadásával kiváló minőségű tinta készíthető.

… a belsőépítészetben a tölgy a legértékesebb lépcső-, korlát-, parketta- és falburkolat?  Készítenek belőle értékes ajtókat és ablakokat egyaránt. A divatirányzatoktól függetlenül a tölgy mindenkor a legkeresettebb bútoripari fa volt.

 

…a fizikai hangok tartományából a hallható hangoké csak egymilliárdnyi részt tesz ki?

…hogy folyékony halmazállapotú anyagokat tartalmazó hangszerek is vannak? Ilyen például a vízi orgona (watherphon) és egyes népi dobok.

…hogy a szilárd hangszeralkotók között annak ellenére a fa a leggyakrabban használt alapanyag, hogy inhomogén és szerkezeti tulajdonságai miatt jelentősen nehezebb az akusztikai minőségének meghatározása, mint homogén anyag esetén?

 

…a régi magyar népi építészetben a födémet tartó mestergerenda volt az épület legértékesebb alkotója? A nagygerendának, ormosnak is nevezett, tölgyből, ritkábban fenyőből készült tartóelem gyakran túlélte az elöregedett, lebontásra ítélt házat: újra felhasználták egy új otthon építésénél.

…habár a fa tizenhatszor könnyebb az acélváznál és ötször a betonváznál, tartószilárdság tekintetében vetekszik velük?

…az ácsokat Japánban daiku-nak, „nagy építőnek” hívták: munkájuknak szakrális jelentőséget tulajdonítottak? Ezzel szemben az észak-orosz kereskedők maguk építették telepeiket.

 

…a világon mintegy 450 tölgyfaj él?

…kiváló műszaki tulajdonsága miatt a kocsányos, kocsánytalan és molyhos tölgyet nevezzük nemes tölgyeknek?

…Magyarországon a kitermelt erdők helyén 1600-1800 hektár tölgyerdőt ültetnek, vetnek évente?