Hírek

A kocsányos tölgy az Év fája 2015-ben

2015.01.07

Három fafaj, a kocsányos tölgy, a jegenyenyár és a virágos kőris közül a kocsányos tölgy lett 2015-re az év fája (fafaja).


Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium ismét lehetővé tette, hogy az egyesület ágazati hírportálján és az Év Fája tematikus weblapon keresztül szavazzanak az erdész tagtársak, az erdész kollégák és a szakmán kívüli érdeklődők az “Év Fájára”, mellyel a 2015. esztendő fafaját választották meg a szavazásban résztvevők.

Nagy volt az érdeklődés, három hétig folyamatosan zajlott a szavazás, melyen összesen 3108 szavazatot adtak le a résztvevők a megadott határidőig. A hivatalos végeredmény itt olvasható:

1. Kocsányos tölgy   1694 szavazat

2. Jegenyenyár           741 szavazat

3. Virágos kőris           673 szavazat

 

 

A kocsányos tölgy a bükkfavirágúak rendjébe, ezen belül a bükkfafélék családjábatartozó fa. A kocsánytalan tölggyel váltakozva Európa nagy részének uralkodó tölgyfaja.

A magányos fák koronája magasan boltozatos és széles, félgömb, illetve gömb alakú, csaknem a törzsig visszazárt, tömött és egyenletesen leveles. Ágrendszere feltörekvő, ágai messze szétterülnek. Zárt állományban 45 m-t is elérő, egyenes törzsű, keskeny koronájú fa. Kérge mélyen barázdált, sötét színű. A fiatal fák kérge még sima, később finom barázdák jelennek meg rajta, és ezek mély repedésekké fejlődnek, miközben színe középszürkéről sötétszürkére vált.

Levelei kopaszok vagy csillagszőrösek, rövid nyelűek, majdnem nyél nélküliek (2–6 mm), szinte ülők. A levéllemez tagolt, a tagoltság mértéke a lemez csúcsától a válla felé haladva nő, karéjostól egészen az osztottig. A levélszél ép.

Porzós virágzata 2–4 cm hosszú. A porzós virágok kettősbogas barkavirágzatba rendeződnek. Apró, termős virágai 1–5-ösével közös, hosszú nyélen ülnek (innét a magyar név, és nem a levélnyél hosszából). Alsó állású magházból kialakult makk terméseinek csúcsán az elszáradt virágtakaró három apró fogként később is jól felfedezhető. A pikkelyes, csészeszerű kupacsban fejlődő makkok hosszú nyél végén nőnek. Ez a nyél a kocsány; erről kapta a nevét a faj. A lehullott makk számos állat csemegéje, sok erdőlakó gerinces faj fő késő őszi tápláléka, ezért csak kevés jut el a tavaszi csírázásig. 

A kocsányos tölgy a laza, többnyire közepesen mély rétegű szikla- és vályogtalajokat, az enyhe teleket kedveli, kedvező körülmények között akár 800–1000 évig is élhet.Gubacsából vas hozzáadásával tintát készítettek. Fája sötétbarna, kemény, ellenálló, szép rajzolatú, értékes. Kérgében sok a cseranyag, ezért széleskörűen elterjedt a gyógyászati alkalmazása.